Målfrid linde jon brenden nordea foto marius 11
ÅLESUND: Målfrid Linde og Jon Brenden leder bedriftsmarkedene til Nordea Bank i Ålesund og Norge. Begge forteller om få spørsmål rundt Russland-sanksjonene. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Får overraskende lite spørsmål om Russland

Pandemien kan ha rusta norske bedrifter mot langvarige konsekvenser av Ukraina-krigen, tror lederen for bedriftsmarkedet i Nordea.

Marius Rosbach
21.03.2022

Nordea Bank opplever få henvendelser fra bedrifter med spørsmål som følge av krigen i Ukraina. Det forteller lederne av bankens bedriftsmarked både i Ålesund og Norge.

- Da krigen brøt ut var det noen spørsmål, men det har likevel vært relativt få. Vi har ikke så mange kunder som er direkte eksponert mot Russland, forteller Målfrid Linde som leder bedriftsmarkedet i Ålesund til NETT NO.

Jon Brenden, som leder bedriftsmarkedet i Norge, deler oppfatninga til Linde om pågangen.

– Det har egentlig vært overraskende lite henvendelser, og mindre enn vi venta, forteller han.

Usikkerhet rundt sanksjonene
Mandag var Brenden på besøk i Ålesund i anledning en presselunsj i bankens lokaler. Banksjefen tror få henvendelser i første rekke har å gjøre med graden av kontakt mellom næringslivet i Norge og Russland.

De som har spørsmål er gjerne usikre på sanksjonene og hva slags regler som gjelder. Før helga fikk noen en avklaring, da regjeringa la fram innholdet i sanksjonene fra norske myndigheter.

Fiskerstrand Verft i Sula er blant bedriftene på Nordvestlandet som har vært nødt til å forholde seg til kunder på sanksjonslista. Verftssjefen har fortalt til NETT NO at de har opplevd situasjonen som utfordrende, og at det har gått tregt å få svar fra myndighetene.

Pandemien har rusta mange for utfordringer

Brenden hos Nordea mener noen bedrifter etter hvert kan få problemer fordi de har vært avhengige av leveranser fra Russland eller Ukraina.

– Samtidig er det enkelte sektorer som rammes mer enn andre, og vi har blant annet noen henvendelser som gjelder økning av drivstoffpriser, forteller han.

Det overordna bildet av tilstanden i næringslivet, er fortsatt svært positivt, påpeker Brenden. Han mener en tøff koronaperiode har gjort at mange har vært ekstra årvåkne for utfordinger de kan møte – og rusta bedriftene for dagens uoversiktlige situasjon.

– Gjennom pandemien har folk vært flinke til å se på virksomheten sin både når det gjelder å drive mest mulig effektivt, men også når kommer til å skaffe ekstra midler. Vi ser for eksempel en veldig vekst i innskuddene hos oss, forteller han.

Man kan også risikere at pengene blir stoppet på veien, og at man ikke får de tilbake
Louise Haahjem

Kan risikere at betaling går tapt
Sjømat er blant bransjene med høy grad av internasjonalisering – og hvor Russland er en betydelig aktør. Louise Haahjem som leder Nordea sin sjømatavdelinga fra Ålesund, forteller likevel den samme historien som kollegene – det er få bedrifter som rammes.

Mye av bakgrunnen er at det allerede fra 2014 ble innført forbud mot matimport fra nabolandet i øst, etter russernes annekterering av Krim-halvøya.

– Noen bedrifter lurer på om det er helt stengt for betaling til Russland, forteller Haahjem, som kan fortelle at det ikke er tilfelle.

Men ting skjer fort og det følger med en risiko, påpeker hun. Banken sjekker nå alle transaksjoner mot Russland og Hviterussland, og stopper betalinger til aktører på sanksjonslista.

– Men man kan også risikere at pengene blir stoppet på veien, og at man ikke får de tilbake. Bedriftene har plikt til å sjekke og banken kan også være behjelpelig, legger hun til.

Publisert: 21.03.2022 16:09

Sist oppdatert: 22.03.2022 11:10

Mer om