Har jobber - mangler folk og boliger
Måløy-regionen har jobbene, men har problemer med å lokke til seg folk. Ny rapport peker på flere muligheter.
Måløy-regionen har høy verdiskaping og bidrar til store eksportinntekter. Det kommer fram i en rapport fra Menon Economics lagd på oppdrag for Måløy Vekst og Nordfjord Havn.
Samtidig som arbeidsmarkedet i det som tidligere utgjorde Vågsøy kommune er svært velutviklet med mange interessante arbeidsplasser - er regionen mindre attraktiv som bosted.
Det går fram av en oppsummering av rapporten på Måløy Vekst sine hjemmesider.
Gjennom intervjuer med lokale aktører kommer det klart frem at en av regionens største barrierer for videre vekst er tilgangen på relevant arbeidskraft.
Folketallet har de siste 15 årene gått ned med 59 personer. For å trekke til seg flere innbyggere peker rapportskriverne på tre muligheter for regionen:
- Økt tilgang på boliger
- Tilgang på meningsfullte arbeidsplasser
- Generell bostedsattraktivitet
Mangel på alle typer boliger
Boligsituasjonen er en utfordring som en rekke av næringslivsaktørene trekker fram. Det er mangel på alle typer boliger i regionen, men det er særlig mangel på leiligheter som kan kjøpes av yngre som en førstegangsbolig, ifølge rapporten.
Daglig leder Randi Humborstad påpeker at Måløy Vekst gjentatte ganger har pekt på behovet for mer tilrettelegging av tomter og byggefelt i hele regionen.
– Næringslivet skriker etter arbeidskraft og da kan ikke mangelen på ledige tomter eller boliger føre til at vi går glipp av arbeidstakere eller nye innbyggere, uttaler Humborstad.
Skoler og barnehager er andre mangelvarer ved bostedsattraktiviteten som trekkes fram av aktørene.
Anbefaler satsing på «grønne» jobber
For at regionen skal ha nok tilgang på det som oppfattes som
meningsfulle arbeidsplasser, anbefaler Menon-rapporten at det blir lagt
til rette for nye, eller videreutvikle eksisterende bedrifter, som
jobber med det grønne skiftet.
Samtidig bør det satses videre på utvikling av lokale bedrifter, og de to viktigere næringene sjømat og maritim industri, påpekes det.
Rapportskriverne viser også til et Måløy Vekst- prosjekt som tar sikte på å vise fram hvilke spennende jobber som allerede eksisterer, ved å utplassere studenter under høyere utdanning.
Tror skipstunnel vil ha positiv effekt
Menon-rapporten konkluderer med at Måløy-regionen både må jobbe med å bli mer
attraktiv som bosted og forbedre infrastrukturen i regionen.
Det siste er byggingen av Stad skipstunnel et eksempel på.
Menon-rapporten konkluderer med at samferdselsprosjektet i seg selv trolig vil gjøre Måløy med attraktivt. Samtidig mener de regionen kan bli mer tilgjengelig for samarbeid med den maritime klyngen på søre Sunnmøre og i Ålesund-regionen.
Mer fra rapporten - sjømat og maritim industri størst
Næringslivet i Måløyregionen er svært eksportretta, og rapportskriverne har regnet ut at hver arbeidsplass i Måløy legger grunnlaget for rundt 2,3 sysselsatte andre stedet i landet.
Omsetningen og verdiskapingen i Måløyregionen har økt de siste årene. I 2020 var verdiskapingen på omkring 1,7 milliarder kroner.
Sjømatnæringen er størst i regionen, og hadde alene en verdiskaping på 400 millioner kroner i 2020. Maritim industri kom på plassen deretter og stod for en verdiskaping tilsvarende 324 millioner kroner.
Verdiskapings- og ringvirkningsanalysen har tatt for seg rundt 90 bedrifter. Maritim industri og sjømatindustrien står spesielt sterk i regionen og er derfor undersøkt mer i dybden.
Rapporten peker på fire muligheter for økt verdiskaping og vekst i åra framover.
Å øke verdikjeden innen oppdrett, for eksempel med landbasert oppdrett, satsing på grønn maritim industri, cruiseturisme – og turismen i kjølvannet av den og lokal innovasjon, er områdene som pekes ut.
Publisert: 29.08.2022 05:00
Sist oppdatert: 28.08.2023 09:32