Endringer i anskaffelsesregelverket
De siste to årene har det såkalte Anskaffelsesutvalget utredet endringer i det norske anskaffelsesregelverket. Det foretas årlig offentlige anskaffelser i Norge for over 750 milliarder, og endringer i måten dette skal skje på er dermed av stor betydning for så vel aktørene som samfunnet generelt.
Mye av det norske anskaffelsesregelverket kommer fra EU. Dette gjelder for kontrakter av en viss størrelse, over de såkalte EØS-terskelverdiene. Denne del av anskaffelsesregelverket kan Norge bare i begrenset grad påvirke.
De foreslåtte endringene i selve anskaffelsesregelverket er dermed i stor grad knyttet til de litt mindre kontraktene. Her har vi i dag et regime som er nokså likt de strenge EU-reglene for større kontrakter. Dette foreslås nå endret, slik at reglene blir atskillig enklere – og slik at oppdragsgiverne gis større frihet for hvordan konkurranser gjennomføres. For kontrakter under 300 000 kroner (etter dagens regelverk 100 000 kroner) foreslås det at anskaffelsesregelverket ikke skal gjelde overhodet.
Av like stor interesse som endringene i selve anskaffelsesregelverket, er at det foreslås en ny tilnærming til hvordan regelverket skal håndheves. Dette gjelder for hele anskaffelsesregelverket, ikke bare de litt mindre kontraktene under EØS-tersklene.
Håndheving før kontrakt inngås
I dag er det slik at leverandører må gå til domstolene for å få stanset kontraktsinngåelse ved bruk av midlertidig forføyning. Det er videre relativt mange saker om erstatning for brudd på anskaffelsesreglene etter at kontrakt er inngått. Dette er gjerne ressurskrevende for alle involverte parter.
Anskaffelsesutvalget foreslår at mye av håndhevingen nå skal flyttes til perioden før kontrakt inngås, og at dette skal skje for Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA). I dette ligger det at det både skal bli enklere, billigere og raskere å få avklart om det er begått brudd på anskaffelsesregelverket, og fortrinnsvis på et tidspunkt hvor eventuelle brudd kan rettes før kontrakt inngås. For å sikre dette er det foreslått at rettidige klager til KOFA gis oppsettende virkning, altså at oppdragsgiver i et gitt tidsrom forbys å inngå kontrakt til klagen er behandlet.
På høring
De foreslåtte endringene er nå ute på høring, og det gjenstår å se akkurat hvilken form det nye anskaffelsesregelverk vil få. Det er imidlertid grunn til å tro at hovedtrekkene i lovforslaget blir videreført. Nærings- og fiskeridepartement har signalisert at de ønsker et nytt regelverk på plass allerede til sommeren 2025.
Artikkelforfatter Hallgrim Fagervold er advokat og partner i ØG, og er samtidig doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen – der han er på oppløpssiden med sin avhandling om domstolsprøving av offentlige anskaffelser. Han er også nemndsmedlem i KOFA. Ta gjerne kontakt dersom du trenger bistand, eller har spørsmål knyttet til anskaffelser – både i det offentlige og næringslivet.
Publisert: 19.07.2024 00:00
Sist oppdatert: 19.07.2024 09:53
Advokatfirmaet Øverbø Gjørtz
Som Nordvestlandets største advokatfirma bistår Øverbø Gjørtz næringsliv, privatpersoner og offentlig sektor med juridisk rådgivning og prosedyre på de fleste rettsområder. Den lange erfaringen i regionen gjør at vi har spesielt god kjennskap til det lokale næringslivet.
I dag er vi over 40 dyktige medarbeidere med ulik spisskompetanse. Kontorene våre finner du i Ålesund, Molde, Kristiansund og Ørsta.