Lån fra eierne til aksjeselskapet
Det er ikke uvanlig at det i perioder blir nødvendig at en eller flere av eierne i et aksjeselskap yter lån til selskapet. Lån ytes gjerne forholdsmessig etter eiersituasjonen, men ikke alltid. Her gir advokat Johs. A. Aspehaug i Advokatfirmaet Øverbø Gjørtz deg nyttig informasjon som du må ha med deg på veien når disse behovene oppstår.
Årsakene til at det blir nødvendig å yte selskapet lån kan være svært varierte, men knytter seg ofte til likviditetsutfordringer.
For ofte ser vi at låneforholdet har oppstått «litt av seg selv», og hvor det bare er foretatt en eller flere innbetalinger til selskapet. Den eneste skriftlige nedtegningen man finner er gjerne at det kommer frem av regnskapet at selskapet har gjeld til en eller flere aksjonærer. Revisor krever vanligvis at det skal settes opp en skriftlig låneavtale. Dette kravet kommer ofte i forbindelse med årsoppgjøret, gjerne lenge etter at gjelden til aksjonæren i realiteten oppstod.
Lån eller kapitalutvidelse?
Dersom man må styrke økonomien i selskapet, bør det alltid vurderes om det kan være mer fornuftig å øke aksjekapitalen enn å yte et lån. Dette vil også gi effekt på egenkapitalen i motsetning til et ordinært lån. Dersom det er små utsikter til at lånet betales raskt tilbake, er økning av aksjekapitalen et godt alternativ.
Lån
Vi anbefaler at man alltid lager en skriftlig avtale, selv om lånebeløpet er lite, og selv om hensikten er at det skal betales tilbake relativt raskt. Det vil være mulig å avtale at lånet skal være variabelt i størrelse. Rentebetingelser, samt tilbakebetalingsvilkår, må også tas med. Der tilbakebetalingsevnen på kort sikt er usikker, kan det også avtales at lånet skal kunne konverteres til aksjekapital etter en viss tid. Videre kan det avtales hvilken kurs som skal benyttes. Her må reglene i aksjeloven for konvertible lån følges.
Sikkerhet
Samtidig med at lånet ytes, bør det alltid vurderes om selskapet skal stille sikkerhet for lånet. Vi anbefaler at man som hovedregel alltid stiller sikkerhet. Selv om selskapet har finansiering i bank fra før, kan sikkerheten etableres med prioritet bak banken.
Det er viktig at sikkerheten etableres samtidig med at lånet ytes, slik at långiver ved en konkurs unngår at sikkerheten omstøtes etter reglene i dekningsloven om pant for eldre gjeld. Sikkerheten kan etableres både i fast eiendom, driftstilbehør, varelager og utestående fordringer etc.
Det er vesentlig at sikkerheten sikres rettsvern i tråd med reglene i panteloven for den aktuelle aktivaklassen. Måten man sikrer rettsvern er ulik, avhengig av hva man tar pant i. Er det gjort feil, kan sikkerheten være ugyldig.
Ved en eventuell konkurs, der det er ønskelig å kjøpe tilbake boet, vil sikkerheten kunne gi det nødvendige fortrinnet fremfor andre konkurrerende kjøpere.
Det må også vurderes om låneavtalen må behandles etter reglene i aksjelovens § 3-8 om avtaler med selskapets nærstående.
Konvertering av lån til aksjekapital
Det er normalt sett vanskelig å få fradrag på skatten for det tapet som oppstår på lånet dersom selskapet går konkurs, og lånet må ansees for tapt – helt eller delvis.
Dersom lånet er konvertert til aksjekapital, vil privatpersoner kunne kreve fradrag i inntekten for det tapet som oppstår på aksjene ved en konkurs. Dersom konverteringen skjedde kort tid før konkursen, og/eller på et tidspunkt der selskapets økonomi var så dårlig at det ikke ville vært i stand til å betale tilbake lånet, vil skattemyndighetene kunne avslå kravet på fradrag for tapet på aksjene. Dette begrunnes med at kravet mot selskapet reelt sett ikke hadde noen verdi på konverteringstidspunktet, og at inngangsverdien på aksjene og tapet ved konkursen dermed var null i skatterettslig forstand.
Konvertering må derfor skje før selskapets økonomi er blitt for dårlig, dersom det skal kunne kreves fradrag for tapet på aksjene ved en eventuell konkurs.
Man unngår problemstillingen dersom pengene allerede fra starten av benyttes til aksjekapital i stedet for lån. Det har også den fordelen at det ikke er nødvendig med revisorbekreftelse på kapitalutvidelsen, noe man må ha dersom den er tuftet på konvertering av gjeld.
Har du spørsmål, eller trenger du bistand? Her finner du en oversikt, med kontaktinformasjon, til advokater som kan hjelpe deg: https://www.ovgj.no/fagomrader/naringsliv/virksomhetsstyring/
Publisert: 16.01.2025 11:21
Sist oppdatert: 16.01.2025 11:21
Advokatfirmaet Øverbø Gjørtz
Som Nordvestlandets største advokatfirma bistår Øverbø Gjørtz næringsliv, privatpersoner og offentlig sektor med juridisk rådgivning og prosedyre på de fleste rettsområder. Den lange erfaringen i regionen gjør at vi har spesielt god kjennskap til det lokale næringslivet.
I dag er vi over 40 dyktige medarbeidere med ulik spisskompetanse. Kontorene våre finner du i Ålesund, Molde, Kristiansund og Ørsta.